Szent Erzsébet Ház és kertjének fejlesztése

Sárospatak
Tervkategória
Kultúrális intézmények
Műemlékek
Megvalósulási szint
Megépült

Építészet: Rudolf Mihály DLA, Kovács Ágnes

Munkatársak: Bereczki Zoltán, Dobos Péter, Fehér Judit, Lipták Zoltán, Molnár Katalin, Pintér Dániel, Rüll Tamás építészek és Simon László kertészet

Irodánkat Kuklay Antal körömi plébános, művészettörténész, a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője 2002-ben kereste meg azzal, hogy az egyházi kárpótlás keretében visszakapott iskolát társaságunk mérje fel és készítsen engedélyezési tervet – az általa adott funkcionális elrendezés szerinti – Szent Erzsébet Ház tartalomra.

Az iskolaépület 1906-ban épült a „pataki papszeren” így természetesnek vehető, hogy volt elődépülete. Történészi vélekedés e hely környékén lehetett az a palota (fa építmény) ahol a királyi család megszállt, Szent Erzsébet született. Később a Perényiek építkezése – a külső várfal – megváltoztatta a terület morfológiáját. Három-hét méter feltöltés gyanítható telkünkön.

A fejlesztések
Homlokzat rekonstrukció: újravakolt falfelületek, nyílászárócserék, a földszinten kovácsoltvas ablakrácsok, homlokzatfestés és díszítőfestések készültek.
Három megállós, akadálymentesített lift készült az épület udvari homlokzatához tapasztott liftházban. Ugyanitt féltető fedi a régi gangot. A pincében kőtár valósult meg.
A ház kertje is megújult térburkolatokkal, színpaddal, rózsakerttel egyéb növényültetésekkel, új fedett kőtárral és kapuzattal.
Utcai kerítés épült: kő lábazaton díszes kovácsoltvas mezőkkel és kapuval
Megújultak a belső terek, a lépcsők, a kiállító helyiségek. 
A lépcsőház  (mint félig belső-félig külső tér) a külső homlokzati díszítéshez hasonlóan fogadni tudott ornamens festést, faldíszítést.
 

Videó
Képgaléria
48.31804546546311, 21.569359966402867