Református Nagytemplom, templomkert és kerítés rekonstrukciója

Sárospatak
Tervkategória
Szakrális épületek
Megvalósulási szint
Megépült

Építészet: Rudolf Mihály DLA, Molnár Katalin, Szamosi Endre, Lipták Zoltán, Huszanyik Borbála, Iván Edit, Orliczki Gábor, Hidasnémeti János
Szerkezettervező: Kalydy Zoltán
Történeti kutatás, értékleltár készítés: Paszternák István, János Ágnes
Farestaurátor művész: Balogh Zsófia, Baracza Szabolcs
Kőrestaurátor művész: Osgyányi Vilmos
Festőrestaurátor művészek: Nemessányi Klára, Boromissza Péter
Táj-, és kertépítész: Szűcs Gábor 
Építésügyi szakértő: Szörényi Gábor
Villamosmérnök: Münnich Gábor
Gyengeáram tervező: Széchenyi Sándor
Külsőközmű tervező: Fodor Zsolt

„Sárospatak egyik legimpozánsabb műemléképülete az 1771 és 1781 között barokk stílusban épült református templom. A meghatározó barokk stílusjegyek mellett a hatalmas háromhajós belső tér mennyezetén az eklektika hatásai is felismerhetőek. A Sárospataki Református Egyházközösség templomának karzatán galéria is működik, mely időszakos kiállításoknak ad helyet.
Moser Orgona: A pataki református templom legnagyobb büszkesége az 1871-ből származó orgona, melyet a kor egyik legnagyobb orgonaépítő mestere, Ludwig Moser készített a templom alapításának 100. évfordulójára. Moser nagyságát tükrözi, hogy műhelyéből került ki többek között az esztergomi és az egri bazilika orgonája is. Míg ez utóbbi hangszerek a történelem során folyamatos felújításon és átépítésen estek át, a sárospataki orgona eredi állapotában maradt meg, így ez az ország egyetlen ilyen műtárgya.
A 24 regiszteres és 2 manuálos hangszer állapota az ezredfordulóra erősen megromlott, így teljes restaurálási munkálatok indultak meg 2005-ben. Négy éves munka után 2009. május 17-én felavatták az helyreállított, eredeti fényében ragyogó Moser orgonát, mely így továbbra is az istentiszteletek zenei kíséretének legfontosabb eszköze.”

http://sarospatak.varosom.hu/

 

A Lórántffy Zsuzsanna utcai kerítést elbontották, helyén új, vakolt, süttői fedkövekkel elátott kerítés készült a régi, felújított kerítésrácsok és kapuk felhasználásával. A déli főbejárat előtt új helyen, a teresedés két oldalán épült újjá a kerítés egy új öblöt képezve a Lórántffy Zsuzsanna utca javára két-két kőpaddal, hangsúlyozva így a déli főbejáratot. Déli oldali teresedést süttői tömbkő lépcső köti össze az utca járdájával. Szintén süttői tömbkő lépcső épült a keleti oldalon a meglévő lépcső helyén.
Meglévővel azonos új kő térburkolat készül a déli, nyugati és északi oldalakon.
Az épület akadálymentes megközelítésének érdekében a Kossuth utca felől új burkolt járda készült a templom nyugati bejáratáig.
A templom és a templomkert egyaránt felújításra került. Új süttői mészkő burkolat készült a déli oldali bejáratok előtt. 
A templom körül új ACO Drain rendszer kerül kiépítésre.
A templom teljes  külső-belső festéssel felújítandó, a díszítőfestéseket restaurátor művészek újították meg. 
A meglévő többféle lábazatot le kell verni, új szárító alap és felső Sakret lábazati vakolat készül. Minden kiálló tagozat bádogozást kapott 15 cm felhajtással a falra.
A toronysisak, a bakabejárat és a déli főbejárat tömegének teteje új deszkázatot és vörösréz lemez fedést és vörösréz fekvőeresz csatornát kap. Új Rheinzink függőeresz csatorna készül körbe a templomhajón és új lefolyócsatornák a meglévőek helyén 3 méter magas állványcsövekkel.
A templomhajón és a toronysisakon lévő díszek (összesen 2 db) felújításra kerülnek: 3 órás Mixtion alapozó réteggel, aranyozás aranyfüst lemezzel.
A meglévő ablakok felújításra/pótlásra kerülnek, belső oldalukra 40 cm eltartással új hőszigetelő fa nyílászárók kerülnek fix és felnyíló részekkel (ld: asztalos konszignáció).
A bakabejárati ablak helyén új ablak készül a meglévő üvegeit felhasználva, belső oldalára szintén készül hőszigetelő ablakszárny. A déli főbejárat feletti fix ablak helyére új hőszigetelő ablak kerül a meglévővel azonos osztásokkal.
Minden külső és belső ajtó felújításra, pótlásra és megerősítésre kerül farestaurátori felügyelet alatt, az ajtók vasalatai fémrestaurátori minőségben felületkezelve lesznek.
A tornyon lévő 2 db fém spaletta felújításra kerül. A tornyon a meglévőek helyére új tölgyfa zsalugáterek készülnek. A padlástérből nyíló 2 db nyílásba fémkeretben rovarháló kerül elhelyezésre.
A galéria meglévő hidegburkolata helyett új lapkőburkolat készül. A hajópadló felújításra kerül. A szószék és a papi szék resturátori munkával felújításra kerül. Minden belső pad felújításra kerül. Új, megjelenésükben a templomtérhez illő lámpatestek kerülnek elhelyezésre. A moziszékeket el kell bontani, helyükre a karzaton található régi padok mintájára új padok készülnek.
A dobogóra épített „lelátók” átalakításra kerülnek.

Videó
Képgaléria
48.32158313009835, 21.570568059775873