Füzér: Reg-Élő Vár

Korok egymás után hagyják nyomukat egy váron. S így Füzér várán is a mi korunké építészek; műszaki emberek és művészek által.

A Füzéri várhegy ősidőktöl való lakottságáról tanúskodik az a kelta ezüstpénz, melyet Gál Viktor régész ásott ki az alsó vár feltárásakor. A vár rekonstrukciójának előzményeit Ligeti Antal és Greguss János 1800-az évekbeni, Miskovszky Viktor 1890-ben közölt ábrázolásai és rajzai, illetve Lux Kálmán és Müllner János 1910 körüli fotói adták. Láczai Fritz Oszkár, Lux Kálmán és Lux Géza készítettek tervet a kápolna és kaputorony részleges felújításához.

Ács István plébános szorgalmazására1977-ben Feld István és Juan Cabello régész-történész páros vezette az első régészeti feltárást. Munkájukat az 1990-es években Simon Zoltán folytatta, Szekér Györggyel együtt vizsgálta a várkápolna boltozati rendjét. Oltai Péter építész tervei alapján megvalósult a kápolna, a keleti kaputorony, a sütőház és a és a koynha részleges rekonstrukciója.

Irodánk, a Hadas Építész Kft. 2012-ben felmérési,- tanulmány-, és építési engedélyezési tervet készített a FelsőVár rekonstrukciójára. Kiviteli tervet dokumentáltunk 2013-ban az alsóbástya, palotaszárny és a kápolna épületegyüttesére. Módosított engedélyezési tervek készültek 2013-ban és 2015-ben.

Művészeti és belsőépítészeti konzulens: Bodonyi Csaba DLA

Elméleti rekonstrukcó: Kelemen Bálint, Mehrl Nándor. Műemléki szakmérnök: Bereczki Zoltán. Kultúrtörténész, történész, régész munkatársak: Dr. Várkonyi Gábor, Simon Zoltán, Dr. Buzás Gergely, Gál Viktor. Tartószerkezeti tervező: Kalydy Zoltán, Dr. Kanócz János. Gépész tervező: Várfalvi Géza. Elekrtomos tervező: Münnich Gábor. Tűzvédelmi tervező: Dr. Söllei Pál, Kovács Zsolt. Mélyépítési tervező: Fodor Zsolt. Építésvezető: Gerőcs József. Divízióvezető: Gizella János. Kivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt. Építtető képviselői: Vida Márta intézményvezető, Horváth Jenő polgármester

Műemlékek
Szakrális épületek
Vár- és kastélyrekonstrukciók
Megvalósult
Építész tervező: 
Lipták Zoltán
Molnár Katalin
Rudolf Mihály DLA
Építész munkatárs: 
Szamosi Endre
Szélné Mercz Eszter